"Πολεμικό Μουσείο-Οικία Ναπολέοντος Ζέρβα"

 

Πραγματοποιήθηκαν στις 24 Νοεμβρίου 2022 τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντιστάσεως του Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα στην οικία της συζύγου του Αικατερίνης, στο Μεταξουργείο, η οποία είχε παραχωρηθεί ως δωρεά από την οικογένεια στο Πολεμικό Μουσείο το 2008.
Θυμάμαι το 2007 όταν είχα επισκεφθεί την περιοχή ήταν κλειστό, με την ταμπέλα να αναφέρει ότι γίνονται εργασίες αποκατάστασης. Τώρα, ως παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου, υπό την προεδρία του κ. Αναστασίου Λιάσκου, το Μουσείο ανακαινίσθηκε πλήρως και στην ουσία φτιάχτηκε από την αρχή.

Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο του Μουσείου για την τιμή να μου ζητήσει να συνεισφέρω, ως ειδικός στο αντικείμενο, στην επαναλειτουργία του και στην έρευνα στο τεράστιο και ανεξερεύνητο προσωπικό αρχείο του Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα. Σχετικά με το Μουσείο έγραψα τα κείμενα που επεξηγούν στον επισκέπτη πτυχές της προσωπικότητας και του βίου του Ζέρβα.

Θερμές ευχαριστίες και στον ιστορικό του Πολεμικού Μουσείου κ. Θεοφάνη Βλάχο για την εξαιρετική συνεργασία, όπως βεβαίως και στον μουσειολόγο κ. Νικόλαο Ρούσσο και στον σκηνοθέτη του Μουσείου κ. Γιάννη Κοροδήμο, που ο καθένας από το πόστο του συνέβαλε αποφασιστικά στην επαναλειτουργία του μουσείου.

Έτσι ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της προσπάθειας που έπρεπε χρόνια τώρα να είχε πραγματοποιηθεί.

Το μουσείο δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη δωρεά του κυρίου Μαρτίνου.

Ιωάννης Β. Αθανασόπουλος, ιστορικός.Ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου, κ. Αναστασίου Λιάσκου λίγο πριν τα εγκαίνια.Το κόψιμο της κορδέλας από τις θυγατέρες του Ναπ. Ζέρβα, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο και τον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου.


Οι θυγατέρες του Στρατηγού Ζέρβα. Από αριστερά: Βασιλική και Ευανθία.Ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου από τον Πρόεδρο στον Υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.    Το γραφείο του Ναπολέοντα Ζέρβα
Το διόραμα στάβλου στο Μουσείο. Απεικονίζει μέλος της οργάνωσης να τυπώνει κρυφά αντιστασιακό Τύπο του ΕΔΕΣ και προκηρύξεις της οργάνωσης. Δεξιά, αντάρτης του ΕΔΕΣ παραμονεύει για να φυγαδεύσει τον πολίτη σε περίπτωση εχθρικής επιδρομής.


Ο Ζέρβας με αντάρτες του ως αρχηγός του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ.Τα παράσημα του Ναπολέοντα Ζέρβα.


Η επιχείρηση Harling στον Γοργοπόταμο.

Ο Ναπολέων Ζέρβας ως πολιτικός, ιδρυτής και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Ελλάδος.


Με τον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιο Λιάσκο.Οι συντελεστές του έργου.

Σχόλια