Στη μνήμη του Γεωργίου Πάτση

 

Ο Γεώργιος Β. Πάτσης



του Ιωάννη Β. Αθανασόπουλου

ιστορικού


Έφυγε πλήρης ημερών ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Γεώργιος Β. Πάτσης. Γεννήθηκε στο Θεσπρωτικό της Πρέβεζας το 1917. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία των Ιωαννίνων και το 1938 ξεκίνησε να διδάσκει στο Δημοτικό Σχολείο Κεχροκάμπου Καβάλας. Την ίδια περίοδο φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου

Στον πόλεμο του 1940 υπηρέτησε ως διμοιρίτης πολυβόλων στο ΙΙΙ/24 ΤΠ κατά των Ιταλών. Την περίοδο της κατοχής εντάχθηκε στον ΕΔΕΣ, του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα και υπηρέτησε ως διοικητής λόχου του Υπαρχηγείου Πρεβέζης, με περιοχή ευθύνης τη Μικρή Λάκκα Σουλίου ενώ από την άνοιξη του 1944, με την αναδιοργάνωση των Εθνικών Ομάδων του ΕΔΕΣ, ανέλαβε τη διοίκηση του 2ου λόχου του 1/24 Τάγματος του 24ου Συντάγματος Πεζικού του ΕΔΕΣ.

Συμμετείχε στις μάχες εναντίον των Γερμανών στο Μπαλτανέζι Νικολιτσίου (23-24 Μαίου 1944), στην «τιτανομαχία» Πρεβέζης τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς καθώς και πολλές άλλες μάχες κατά των κατακτητών το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του ’44 στα πλαίσια της συμμαχικής επιχείρησης «Κιβωτός του Νώε».

Τον Δεκέμβριο του 1944 ανέλαβε διοικητής του φρουρίου και της πόλης της Κέρκυρας μέχρι την αναγκαστική υποχώρηση του ΕΔΕΣ από την Ήπειρο την 31η Δεκεμβρίου. Ακολούθως, μετά την διάλυση των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ κατετάγη στο 205 Τάγμα Εθνοφρουράς, που μετονομάσθηκε λίγο αργότερα σε 581 Τάγμα Πεζικού. Από το 1948 διηύθυνε το γραφείο πληροφοριών του τακτικού στρατηγείου της VIIIης Μεραρχίας στην Κόνιτσα. Αποστρατεύθηκε το 1969 με τον βαθμό του Συνταγματάρχη.

Τιμήθηκε με δύο Χρυσά Αριστεία Ανδρείας, Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως, Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων και Δίπλωμα μετά Χρυσού Μεταλλίου για την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Δημοσίευσε πολλές μελέτες του στον Στρατό αλλά και στον Τύπο. Ωστόσο, η δεύτερη μεγάλη συνεισφορά του –πέρα από τον πόλεμο κατά των εχθρών της πατρίδας- ήταν η συγγραφική του δραστηριότητα, που επικεντρώνεται στη ταραγμένη δεκαετία του 1940.

Η πρώτη εργασία του Στα όρη τα Θεσπρωτικά (συμβολή στην τοπική Εθνική Αντίσταση), παρουσιάζεται το 2009 από τις εκδόσεις του βιβλιοπωλείου Άπειρος Χώρα. Το 2016, σε ηλικία 99 ετών, παρουσιάζει στο ερευνητικό και αναγνωστικό κοινό δύο νέες μελέτες του, που αφορούν την περίοδο 1946-1949. Η πρώτη εργασία υπό τον τίτλο Επιχείρησις «Πυρσός». Αι μάχαι Γράμμου-Βίτσι 1949 και η συντριβή του ξενοκίνητου «Δ.Σ.Ε.» και η δεύτερη Η εποποιϊα της Μουργκάνας, Επιχειρήσεις «Πέργαμος», «Ιέραξ», «Ταύρος». Και οι δύο εργασίες κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Πελασγός.





Η τελευταία εργασία του κυκλοφόρησε, πριν λίγους μήνες τον Μάιο του 2019, επίσης από τις εκδόσεις Πελασγός. Η Εθνική Αντίσταση σε απόσταση, 1942-1945 σε επιμέλεια του γράφοντος. Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αποτελεί ένα είδος αναμνήσεων, που όμως δεν παραβλέπει μεταγενέστερες προσεγγίσεις. Ο συγγραφέας αν και πήρε μέρος στα γεγονότα των δύσκολων εκείνων χρόνων, κρατά την απαραίτητη απόσταση για να ερμηνεύσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της κατοχικής περιόδου. Όπως άλλωστε έλεγε και ο ίδιος, στόχος του ήταν να αποκαλύψει τις βαθύτερες αιτίες των γεγονότων και να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές τα εθνικά ιδεώδη για να μην διαπραχθούν στο μέλλον τα λάθη του παρελθόντος.

Πλέον ο εθνικός αγωνιστής Γεώργιος Β. Πάτσης θα ζει και θα «μιλάει» μέσα από τα βιβλία του. Μέσα από τις μάχες του κατά των Γερμανών στο Μπαλτανέζι, στην Πρέβεζα κλπ, που τις περιγράφει, με τεκμηριωμένο τρόπο χωρίς υπερβολές και επιλεκτική μνήμη, στο τελευταίο έργο του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα...


Σχόλια