του Ιωάννη Β. Αθανασόπουλου
ιστορικού
Έχουν περάσει τρία χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, που μεταξύ άλλων αναγνώρισε, μακεδονική εθνότητα και γλώσσα για το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων. Η τότε κυβέρνηση πανηγύριζε για την συμφωνία τονίζοντας πως λύνεται ένα πρόβλημα πολλών δεκαετιών που ταλάνιζε τις σχέσεις των δύο χωρών.
Κύριο επιχείρημά της ήταν πως μέσω της συμφωνίας θα χτυπηθεί ο εθνικισμός των γειτόνων, καθώς αναγνωρίζεται πως δεν έχουν σχέση με την αρχαία Ελληνική Μακεδονία, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Σήμερα, λίγα χρόνια μετά, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει εάν όντως ισχύει αυτό.
Όμως, εντύπωση στον γράφοντα είχε κάνει η τοποθέτηση της βουλευτού Αχαΐας του τότε κυβερνώντος κόμματος, Σίας Αναγνωστοπούλου: «Η αριστερά σ αυτόν τον τόπο έφτιαξε το ΕΑΜ. Αυτή ήταν που αντιστάθηκε και μαζί με την εθνική ανεξαρτησία συνδύασε την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη. Είναι το ΕΑΜ που συνομίλησε με όλη την Ευρώπη και έφτιαξε ευρωπαϊκό μέτωπο. Είναι αυτή η αριστερά, η δική μας, που παίρνει την συνέχεια από εκείνη την περίοδο και γι΄ αυτό εντάσσουμε την συμφωνία των Πρεσπών σε αυτήν την μεγάλη ιστορία που έχουμε διανύσει».
Το ΕΑΜ ήταν βεβαίως δημιούργημα του ΚΚΕ. Είναι γνωστές οι κυβιστήσεις του Κόμματος από τη δεκαετία του 1920 για το Μακεδονικό. Το ΚΚΕ όμως είπε ΟΧΙ στη συμφωνία των Πρεσπών! Οι λόγοι ήταν βεβαίως κομματικού συμφέροντος. Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος σε δημόσια τοποθέτησή του ήταν σαφής: «Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε το δικό μας "Οχι" στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και τους ευρωατλαντικούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε το δικό μας ‘Ναι’ στην ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη του ελληνικού με τον γειτονικό λαό. Είναι το γνήσιο "Οχι" και το αληθινό "Ναι" αυτά που δέσποσαν σήμερα το πρωί στην Ακρόπολη, σε αυτό το αιώνιο σύμβολο του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού, που έκανε τον γύρο του κόσμου».
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «σχεδίασε, υλοποίησε και υπέγραψε τελικά με την κυβέρνηση της πΓΔΜ, κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου για να κάνουν τις μπίζνες τους στα Βαλκάνια».
Επομένως, η αρνητική στάση του δεν είχε να κάνει με την προβληματική συμφωνία αλλά με το γεγονός πως αυτή εξυπηρετούσε τα σχέδια του ΝΑΤΟ.
Δεν θα μπορούσε να είναι άλλοι οι λόγοι. Άλλωστε όπως ομολόγησε ο Μιχάλης Κεραμιτζίεφ το ΚΚΕ πριν τη δεκαετία του 1940 του έμαθε πως ο ίδιος ήταν Μακεδόνας:
«Τότε (1939) δεν είχα ιδέα από αυτά τα πράγματα: Μακεδόνες, Μακεδονία, Μακεδόνικο Ζήτημα, Κομιτάτο κλπ. Με το Λάζο Τερπόφσκυ βρισκόμουν τακτικά σε δουλειές. Το ίδιο και με τα άλλα μακεδόνικα στελέχη μας. Ποτέ και πουθενά κανένας δεν μου είπε καμιά κουβέντα για Μακεδόνες. Είμασταν κομμουνιστές και παλεύαμε για τον κομμουνισμό. Ένοιωθα το ίδιο που ένιωθε και ένας Έλληνας κομμουνιστής. Στο βαθμό που ένοιωθα κάτι ιδιαίτερο σαν Σλάβος ένοιωθα ότι είμαι Βούλγαρος.
Τώρα βέβαια βγήκαν πολλά «παλικάρια», ο Τσίπας, ο Λάζος (Ασημόπουλος) και οι άλλοι γνωστοί που λένε τα πιο απίθανα παραμύθια, τότε όμως κανένας δεν μιλούσε για ΒΜΡΟ και για Μακεδονία. Κανένα μακεδόνικο στέλεχος δεν μίλησε ποτέ γι αυτά ούτε σε μας ούτε και σε μία έστω δίκη.
Μονάχα οι Έλληνες κομμουνιστές μιλούσαν πάντα για Μακεδόνες και για Μακεδονία, αυτοί υπεράσπιζαν αυτή τη θέση και στα δικαστήρια και καταδικάζονταν. Εγώ μέσα στο ΚΚΕ και από το ΚΚΕ, από τους Έλληνες κομμουνιστές και όχι από τους Μακεδόνες άρχισα να μαθαίνω και να νοιώθω ότι είμαι Μακεδόνας. Αυτή είναι η αλήθεια».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου