Νίκος Παπαχρήστου: ένας μαχητής των Εθνικών Ομάδων του ΕΔΕΣ

 

70272393_540897699783674_2539237317399281664_n

Νικόλαος Παπαχρήστου, διοικητής του 9ου λόχου του 24ου Συντάγματος ΕΔΕΣ. Ευγενική δωρεά της οικογένειας στον συγγραφέα.


του Ιωάννη Β. Αθανασόπουλου

ιστορικού


Ο Νικόλαος Παπαχρήστου του Βασιλείου γεννήθηκε το 1908 στο Θεσπρωτικό του Νομού Πρεβέζης. Σπούδασε φιλόλογος ενώ κατά τη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου υπηρέτησε σε ορεινό χειρουργείο της VIII Μεραρχίας με έδρα τα Ιωάννινα και την Άρτα και διοικητή τον επίατρο Χαρίλαο Παπαδόπουλο. Από τον Δεκέμβριο του 1940 υπηρέτησε μέχρι την κατάρρευση του μετώπου υπό τις διαταγές του υποστράτηγου Παναγιώτη Ζερβέα. Για τη συμμετοχή και δράση του στον πόλεμο του '40 τιμήθηκε με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Αλβανίας, Μετάλλιο εξαιρέτου πράξεως και Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας.


Η ένταξη στον ΕΔΕΣ


Στον Εθνικό Δημοκρατικό Ελληνικό Σύνδεσμου του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα εντάχθηκε την 7η Μαΐου του 1943 ως διοικητής του 5ου λόχου του 24ου Συντάγματος του ΕΔΕΣ, που λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε 9ο λόχο. Συμμετείχε και διακρίθηκε τον Ιούνιο του 1943 στη μάχη κατά των Ιταλών στο Κοκκινόχωμα Φιλιπιάδος-Πρεβέζης ενώ την ίδια περίοδο τραυματίστηκε από βομβαρδισμούς γερμανικών αεροπλάνων στο Νικολίτσι Πρεβέζης στη δεξιά ωμοπλάτη.

Σύμφωνα με την "Έκθεση πολεμικής δράσεώς" του (10.10.1956), ο Νικόλαος Παπαχρήστου  το 1944 συμμετείχε σε πολλές μάχες κατά των κατακτητών:

  • Ιανουάριος 1944 κατά Γερμανών στην Κρανιά Πρεβέζης.
  • Απρίλιος 1944 κατά Γερμανών στη Κρανιά, στα υψώματά της, στα άνω και κάτω Κοτσιανόπουλα Πρεβέζης.
  • Ιούνιος 1944 σαμποτάζ κατά Γερμανών στη γέφυρα Καλογήρου Φιλιπιάδος.
  • Ιούνιος 1944 κατά Γερμανών στα υψώματα Φιλιπιάδος Πρεβέζης.
  • Αύγουστος 1944 κατά Γερμανών σε Καστρί και Θεσπρωτικό Πρεβέζης.
  • Αύγουστος 1944 κατά Γερμανών στα υψώματα από Φιλιπιάδα μέχρι Ζήτα Πρεβέζης.

Για τη γενναιότητά του στη μάχη παρασημοφορήθηκε με το "Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας" των Εθνικών Ομάδων του ΕΔΕΣ, τον "Πολεμικό Σταυρό Γ' Τάξεως" και το "Αναμνηστικό Μετάλλιο των ΕΟΕΑ".


Μάχες με ΕΛΑΣ και ΔΣΕ

Κατά την περίοδο της κατοχής συμμετείχε σε μάχες κατά του ΕΛΑΣ, όταν ο τελευταίος εξαπέλυσε γενικό κατοχικό εμφύλιο πόλεμο. Έτσι τον Δεκέμβριο του 1943 πολέμησε κατά του ΕΛΑΣ τόσο στο Τρίκκαστρο Πρεβέζης όσο και στις Άνω και Κάτω Σκαφιδωτές Πρεβέζης.

Ακολούθως τον Απρίλιο του 1944 στην Κρανιά και στο Ζάλογγο Πρεβέζης. Αλλά και στα Δεκεμβριανά της Ηπείρου στην αιματηρή μάχη στον Προφήτη Ηλία (Άρτα) καθώς και στις μάχες κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στη γέφυρα Καλογήρου και στη Νικόπολη Πρεβέζης.

Τέλος, κατά την περίοδο των συγκρούσεων του Ελληνικού Στρατού με τον Δημοκρατικό Στρατό ο Νικόλαος Παπαχρήστου συμμετείχε με την VIII Μεραρχία του Ε.Σ., υπό τη διοίκηση του Θωμά Πεντζόπουλου αρχικά και αργότερα του στρατηγού Παπαγιώτη Καλογερόπουλου, στην κομβική μάχη της Κόνιτσας τον Δεκέμβριο του 1947, που ματαίωσε τα σχέδια του Μάρκου Βαφειάδη για εδραίωση της Κυβέρνησης του Βουνού ή "Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης" του ΚΚΕ.


Σχόλια