Λεύκωμα για τον Στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα με έγγραφα από το αδημοσίευτο προσωπικό του αρχείο

 




Τον Μάρτιο του 2022 ο πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιος Λιάσκος μου ζήτησε να συνεισφέρω ως ειδικός σε δύο πρότζεκτ που σχεδίαζε να υλοποιήσει το Πολεμικό Μουσείο σχετικά με τον Ναπολέοντα Ζέρβα. Αφενός να συμμετάσχω στην έρευνα του αρχείου του Ζέρβα και αφετέρου να αναλάβω την ιστορική τεκμηρίωση τόσο του Μουσείου Ναπολέοντα Ζέρβα στο Μεταξουργείο (εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2022) όσο και του παρόντος ιστορικού λευκώματος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τόσο τον πρόεδρο όσο και τον εκδότη κ. Νίκο Ασημακόπουλο όπως και το προσωπικό του εκδοτικού οίκου Βεργίνα για την πολύμηνη συνεργασία. Επίσης τον συνεπιμελητή και φίλο Φάνη Βλάχο. 

Στην αρχή του λευκώματος υπάρχουν διάφορα εισαγωγικά κείμενα, μεταξύ των οποίων και το δικό μου που αφορά τη γενικότερη  δράση του ΕΔΕΣ, μέσα σε 28 σελίδες. 

Ακολουθούν τα έγγραφα που επιλέχθηκαν με επεξηγηματική λεζάντα καθώς και φωτογραφίες από το αρχείο του Στρατηγού. Στο τέλος, έγραψα ορισμένα  εκλαϊκευμένα βιογραφικά προσωπικοτήτων μικρής έκτασης που αναφέρονται στο κείμενο μου και βεβαίως στα έγγραφα, τα οποία -θέλω να πιστεύω -βοηθούν τον αναγνώστη ως προς την καλύτερη κατανόηση των γεγονότων .

Το αρχείο του Στρατηγού Ζέρβα αποτελεί σημαντική πηγή άγνωστου και πρωτότυπου υλικού που οπωσδήποτε θα φωτίσει την ιστορική έρευνα. Η έκδοση περιλαμβάνει 200 περίπου έγγραφα που αφορούν την περίοδο 1942-1944, καθώς και φωτογραφίες από το αρχείο του Στρατηγού όπως προανέφερα, πολλές εκ των οποίων βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Ιωάννης Β. Αθανασόπουλος

Ιστορικός, επιστημονικός σύμβουλος Πολεμικού Μουσείου

Σχόλια